Yoga

Het woord Yoga komt van het Sanskriet werkwoord ‘Yuj’, dat onder andere eenheid, concentratieverbinden, in evenwicht brengen, betekent. Het Nederlandse woord ‘juk’, een werktuig om een last in balans te houden is hiervan afgeleid.

Van de verschillende yogavormen in het westen is de Hatha yoga de bekendste. In deze methode staan de lichaamsoefeningen centraal. Door de oefeningen rustig en met aandacht uit te voeren leer je luisteren naar de signalen die je lichaam geeft en ga je spanning in je lichaam herkennen en voelen waar energie blokkeert. Door beter en dieper te ademen kan de energie weer gaan stromen. Spanningen en blokkades lossen op en de natuurlijke ademhaling verbetert. Door yoga ga je voelen waar je grenzen liggen en leer je jezelf beter kennen.

Om te weten wat yoga inhoudt moet je het zelf ervaren. In het begin lijkt het niet veel meer dan een reeks vreemde lichaamshoudingen, die het lichaam lenig en soepel maken. Maar na een tijdje wordt een ieder die doorgaat met regelmatig oefenen zich bewust van de subtiele verandering in de wijze waarop hij/zij het leven tegemoet treedt. Door regelmatig te ontspannen, de lichaamsfuncties met elkaar in harmonie te brengen en de geest te verstillen, ontdek je een staat van innerlijke vrede; je ware natuur. Dat is de essentie van yoga.

Wat brengt yoga

Yogahoudingen werken in op alle lichaamsdelen. Ze versterken spieren en gewrichten en maken de wervelkolom en het gehele beenderenstelsel veerkrachtig. Ook werken ze in op de inwendige organen, klieren en het zenuwstelsel en maken fysieke spanningen vrij.

De yoga ademhalingsoefeningen voorzien het lichaam van nieuwe levenskracht en helpen de geest onder controle te krijgen. Je voelt je daardoor rustiger en verkwikt. De ontspanningshoudingen doen de innerlijke helderheid toenemen en ontwikkelen het concentratievermogen.

Door regelmatig yoga te beoefenen kom je dichter bij je kern, je krijgt meer energie en een betere lichaamshouding. Yoga maakt je sterker, leniger, het vergroot je weerstand en uithoudingsvermogen en vermindert stress.

Gaandeweg zul je merken dat je beter met de uitdagingen, hoogte- en dieptepunten van het leven om kunt gaan. Vaak zie je ook dat mensen meer innerlijke rust krijgen en een groter zelfvertrouwen. Ze ervaren meer eigen vrijheid en kijken anders tegen het leven aan. Zo brengt yoga je in balans.

Yoga doen bij Yoga-Yuj

Je kan in de ochtend en avond bij ons terecht. Het enige wat je nodig hebt is een grote handdoek en makkelijk zittende kleding. Als je binnenkomt zoek je een plekje in de zaal. Hooguit zijn er tien andere beoefenaars. Stephanie of Kees spreken dan de houdingen in en doen ze voor. We spreken liever niet van een ‘les’, want we beoefenen samen yoga, ieder op zijn/haar manier.

Stephanie en Kees spreken je nooit individueel aan, of geven aan dat ‘het beter kan, fout is, anders moet’, maar vertrouwen onvoorwaardelijk in je eigen wijsheid en de wijsheid van je lichaam om te doen wat voor jou op dat moment goed voelt.

We sluiten het uurtje af met misschien wel het allerbelangrijkste: de ontspanning. In de ontspanning kan je lichaam zich herinneren hoe het is om los te laten, volledig vrij te ademen, en tot diepe lichamelijke en geestelijke rust te komen.