Over Yoga Yuj

Yoga Yuj is vanaf 2007 een kleinschalige yogaschool, ontstaan vanuit de bloeiende yogapraktijk van Stephanie, en aangevuld met verwante thema’s door Kees. Yoga Yuj werkt op lokatie in en rondom Deventer.

Wie is Stephanie?

Stephanie Hoogstede (1965) doet al meer dan 20 jaar aan yoga. Toen ze voor het eerst met yoga in aanraking kwam ervaarde ze na enige tijd dat de oefeningen meer voor haar deden, dan alleen lenig en soepel te blijven. Door elke week naar de yogalessen te gaan, merkte ze dat de voortdurende  stroom van gedachtes geleidelijk aan afnamen, haar hoofd werd stiller, waardoor ze zich beter kon concentreren en helderder kon waarnemen wat wel en niet belangrijk is in het leven. Ze werd er rustiger van, meer gefocust, stabieler en zo hielp yoga haar uiteindelijk om krachtiger en evenwichtiger in het leven te staan. “ Alsof de mist optrok.” 

Ze werd nieuwsgierig naar de achtergronden van yoga en besloot een yoga docenten opleiding te gaan volgen. Die opleiding vond ze bij Rob van de Berg in Velp. Een gedegen leraar, afkomstig uit de Sashwita school. Tijdens de 4 jarige opleiding leerde ze niet alleen over de oefeningen vanuit de Hatha yoga traditie; een ander belangrijk aspect in de opleiding was de chakra psychologie, waarin de energie velden die zich in het lichaam manifesteren uitvoerig werden besproken en beoefend. Zo werd langzaam maar zeker duidelijk wat er gebeurd wanneer  lichaam en geest zich verenigen.

Toen Stephanie met de opleiding bezig was, werd ze gevraagd yoga lessen te komen verzorgen in Ede. Na dit een jaar met veel plezier gedaan te hebben, besloot ze om in haar eigen huis (een aanbouw in een voormalige boerderij in het buitengebied van Lunteren) de yogalessen voort te zetten. 

In 2008 startte ze met haar eerste groep. Momenteel wordt er bijna iedere dag yoga gegeven, in samenwerking met haar partner Kees. Nog altijd op de manier waarop ze dat ruim tien jaar geleden leerden. Stephanie volgt regelmatig bijscholingen, lezingen en retraites. Naast yogadocent werkt Stephanie als juf op een Vrije School in Ede en heeft ze twee (adoptie) kinderen afkomstig uit Haiti.

Wie is Kees?

Kees de Groot (1957) heeft zich na zijn werk als organisatieadviseur volledig gericht op de fascinerende connectie tussen lichaam en geest. Hij is van huis uit psycholoog. Hij begeleidt mensen met vraagstellingen rond werk, leidinggeven, relaties en balans. 

Rond zijn dertigste  kwam hij in aanraking met het zen-boeddhisme. Na wat omzwervingen kwam hij in contact met Alexander Smit die toen in Amsterdam bijeenkomsten verzorgde over de advaita vedanta. Dat leverde een verdieping op rond het thema: ‘wat is datgene wat je ‘ik’ noemt nu eigenlijk’, later meer praktisch uitgewerkt door Byron Katie.

Bij Lenne Gieles ontwikkelde  hij zich gedurende enkele jaren in essentiecoaching via het ‘direct ervaren’. Daarin krijgt de vraag van de coachee alle ruimte om zich te ontvouwen, en daardoor tot voortgang te komen.

De meest intensieve en langdurige training onderging Kees bij Ivar Mol, een boeddhistische monnik. Daar leerde hij connectie te maken met de subtiele energie van het lichaam, beoefende yoga en deed hij meditatie-technieken op.

Als uitvloeisel daarvan volgde hij de eerstegraads opleiding tot mindfulnessdocent bij het Instituut voor Mindfulness. Hij verzorgde diverse mindfulness trainingen voor profit- en non profit organisaties.

De laatste tien jaar verdiept hij zich vooral op het geven van yoga. Hij volgde de driejarige docentenopleiding bij Rob van den Berg en de vierjarige yoga docenten opleiding bij Saswitha.

Kees zijn focus is het meest kernachtig te verwoorden in de vraag: ‘hoe krijgen we denken, voelen, willen en ‘zijn’ op een waarachtige manier in balans?’. In zijn werkwijze is hij licht confronterend en praktisch. Hij nodigt mensen uit om patronen te ontdekken en nieuwe wegen uit te proberen.

.