Lichaamsbevrijding

Wat is Lichaamsbevrijding®?

Het leven laat sporen na in je lichaam door lichamelijke of emotionele ervaringen. Die plekken worden ongevoelig, pijnlijk of murw. Spieren worden korter en verliezen spiereffectiviteit: je verliest bewegingsruimte. In een sessie zoeken we harde, vaste structuren van weefsel en spieren op en maken we die weer vrij.

Spanning kan zich vastzetten in je lichaam: bijvoorbeeld in je schouders, nek, of onderrug. Je lichaam heeft zich ‘schrap gezet’. We hebben daar geen bewuste invloed op, het is een beschermingsreactie. Als het een aanhoudende reactie wordt, zijn we niet meer in staat die los te laten. Het gevolg is een lichamelijke of emotionele blokkade.

Naar een soepel lichaam?

Hoe voel je je nu?

Ben je je bewust van spanning, stijfheid of pijn ergens in het lichaam?
Misschien ben je al gewend aan allerlei ongemakken: ze zijn gewoon geworden. Misschien kan de dokter ‘niets vinden’ bij medisch onderzoek. Of misschien heb je ooit een blessure of trauma opgelopen……of er zijn emotionele omstandigheden (geweest) waar je lichaam op reageert….

Als je je in deze situatie herkent, dan kan Lichaamsbevijding® iets voor je zijn.

Een Lichaamsbevrijding® – sessie

Lichaamsbevrijding® laat je lichaam herinneren hoe het ook al weer was om soepel en ontspannen aan te voelen en te bewegen. Daartoe zoeken we gebieden op waar de flexibiliteit uit verdwenen is. Op die gebieden passen we verschillende manieren van druk toe. Dat voelt niet altijd fijn aan, want het zijn gebieden die verwaarloosd zijn. Je leert in plaats van te verzetten eventuele pijn en spanning te accepteren en los te laten. (Dat leerproces is niet alleen fysiek waardevol). Dit helpt je lichaam naast het patroon van vasthouden de gewoonte van loslaten terug te vinden.

Spanning en pijn loslaten is het meest belangrijke deel van de weg naar herstel. Vanuit eigen verantwoordelijkheid voor je fysiek/emotionele situatie helpen we je op weg.

Praktisch

De eerste sessie start met een intake waarin we nagaan of een medische benadering meer zinvol is. Als de dokter of de fysiotherapeut niet voor de hand ligt, starten we met de aanpak. De effecten van Lichaamsbevrijding® zijn –als het voor je werkt- direct merkbaar. Merkbare effecten werken  door in lichamelijke en emotionele sfeer.

Achtergrond van Lichaamsbevrijding®

Lichaamsbevrijding® is een aanvullende techniek. We zijn geen arts of fysiotherapeut. We maken geen medische diagnose, we behandelen geen ziektes, we blijven strikt uit het terrein van de klassieke geneeskunde. We kopiëren ook geen aanpak uit het medisch repertoire.

Lichaamsbevrijding® heeft als basis het werk rond triggerpoints, marmapunten, Feldenkrais, Ida Rolf (rolfing), en Dub Leigh (ZenBodyTherapy®). We claimen niet tevoren dat een behandeling bepaalde klachten oplost, je bent zelf er getuige van of het je helpt.